OZNACZANIE ZAWARTOŚCI FLAWONOIDÓW W KORZENIU LUKRECJI GŁADKIEJ


 

II. Cel pracy

 

 

 

Celem pracy było określenie zawartości flawonoidów w korzeniu lukrecji gładkiej (Glycyrrhizae radix) wyprodukowanej przez Herbapol Białystok S.A.

Postanowiono wykorzystać metody kolorymetryczne dla oznaczenia ilościowego flawonoidów oraz metody chromatograficzne i reakcje barwne charakterystyczne dla flawonoidów w celu ich identyfikacji.

Ponadto oznaczono zawartość:

– wilgoci;

– azotu ogólnego; niebiałkowego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie (chityna);

– „tłuszczu surowego” metodą Soxhleta;

– węglowodanów metodą Bertranda;

–  składników mineralnych:

• żelaza (Fe);

• miedzi (Cu);

• manganu (Mn);

• cynku (Zn);

• wapnia (Ca);

• magnezu (Mg);

• kadmu (Cd).

 SPIS TREŚCI


Łódz, 2002

EMAIL

MAGISTER 2000 (c)